20% akció minden tetoválógépre és tetoválókészletre az első 50 vásárlónak!

Kérdésed van? Hívj minket! +36204457300

Blog

Miért tetováltatnak az emberek?

Tetoválószaki
Tetoválószaki
2021.09.21 23:11
Miért tetováltatnak az emberek?

Amikor a tetoválások - először az 1800-as években - megjelentek bűnözői vagy deviáns viselkedés jelének tekintették őket. Ma már olyannyira elterjedtek, hogy egy becslés szerint a 18 és 29 év közötti felnőttek 38 százalékának van legalább egy tetoválása. De miért? Mi a tetoválás pszichológiája?

Mennyien tetováltatnak és miért?

Miért döntenek egyesek a tetoválás mellett?

Ezt a kérdést vizsgálta egy nemrégiben készült kutatás, amelyet Luzelle Naudé, a dél-afrikai University of the Free State pszichológusa vezetett. Ő és munkatársai azt próbálták megérteni, hogy az egyetemisták miért döntenek úgy, hogy tetoválást készíttetnek vagy éppen miért döntenek úgy, hogy nem készíttetnek?

E kérdések vizsgálata érdekében Naudé és csapata azzal kezdte, hogy olyan végzős főiskolásokat toborzott, akik egyébként pszichológiát tanultak. A kutatás módszertana az volt, hogy a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben a tetoválással kapcsolatos tapasztalataikról érdeklődtek: többek között arról, hogy van-e egy vagy több tetoválásuk? Megkérdezték, hogy hány barátjuknak van egy vagy több tetoválása? Valamint arra is rákérdeztek, hogy milyen okok miatt van, vagy nincs tetoválásuk és mi a véleményük a tetovált személyekről.

 

Az eredmények szembetűnőek voltak. A résztvevők többségének (78%) nem volt tetoválása. Azoknak akiknek nem volt, azok szülei többségének (92%) sem volt tetoválása. A résztvevők legtöbb barátjának (74%) azonban volt tetoválása - és majdnem fele (47%) fontolgatta, hogy tetoválást készíttet.

 

Miért tetováltatunk?

Arra a kérdésre, hogy akarnak-e tetoválást majd, 47%-uk pozitívan, 50%-uk pedig negatívan válaszolt. Azoknál, akiknek már volt tetoválásuk (25%), a tetoválást egy személyes élmény motiválta, azzal kapcsolódott össze. A résztvevők olyan okokról tetováltak, mint „hogy megőrizzem anyám emlékét", "az első gyermekem tiszteletére", és "bemutatta, hogy min mentem keresztül életem egy bizonyos időszakában".

Néhány résztvevő (12%) úgy érezte, hogy a tetoválásuk hozzáad a személyiségéhez. Ahogy az egyik válaszadó megjegyezte: "A testem egy könyv, a tetoválásaim a történetem". Néhány résztvevő arról is beszámolt, hogy a tetoválást vonzó művészeti formának találta.

 

Miért nem tetováltatunk?

Azok, akik úgy döntöttek, hogy nem tetováltatnak, a fő oknak a társadalmi és kulturális tényezőket mondták: 11%-uk például meggyőződésből, vagy vallási okokból nem tetováltatna soha. Volt más oka is annak, hogy a megkérdezettek miért nem tetováltatnak: a család és a barátok rosszallása és a munkahelyi negatív megítélés. A résztvevők egy tizede pedig aggodalmát fejezte ki a tetoválás tartósságával kapcsolatban, és úgy érezte, hogy az idősebb embereken nem mutat vonzóan. A résztvevők egytizede orvosi okokra, illetve a tűktől és a fájdalomtól való félelemre is hivatkoztak, ezenkívül néhány résztvevő a tetoválásokat nem tartotta vonzónak.

 

A tetoválás trendi a tetoválás divatos

A tetovált személyekről pozitívan vélekedők a tetoválásokat vonzónak, a tetoválásokat viselőket pedig menőnek, trendi, divatos, érdekes, spontán, kreatív, művészi, szabad szellemű, nyitottabb/elfogadóbb, liberálisabb, kalandvágyó, bátor, erős és az elköteleződéstől és fájdalomtól nem félő személyeknek látták. Éppen ezek az okok azok amiért a hezitálók megfontolják a tetoválás lehetőségét.

 

Tetoválások, feltételekkel

Különös, hogy néhány – a kutatásban részt vevő – feltételesen elfogadta a tetoválásokat. A többségüknek semmi baja nem volt a tetoválásokkal akkor, ha a tetoválásnak személyes jelentése volt, vagy kifejezőeszköz volt. Negatívabbak voltak azonban a tetoválásokkal kapcsolatban, ha a munkahelyi szakmaiságról vagy az életkorról volt szó.

A kutatás rávilágított tehát arra, hogy sokaknak van tetoválása, sokan gondolkodnak rajta, és kiderült az is, hogy mennyire megváltozott a tetováláshoz való viszonyunk.

Kattints és nézd meg a tetováló eszközeinket: https://www.tetovaloszaki.hu/